Wokulture

Istorie

Odata cu stapanirea focului, omul prehistoric a deprins si arta bucatariei. Fie ca prajea carnea si legumele pe pietre incinse sau infipte in tepuse de lemn, mancarea devenea mai gustoasa si mai usor de mestecat si digerat. In acest fel se distrugeau si multe din elementele toxice ale alimentelor crude iar fibrele si tendoanele deveneau mai moi. De-a lungul timpului au observant ca grasimea, animal sau vegetala, avea proprietati deosebite asupra focului intetindu-l. primele vase din lut au reusit sa capteze aceste uleiuri animale si vegetale, aducand asupra mancarurilor arome deosebite

Probabil primele vase de fier folosite in bucatarie aveau forme semisferice, fiind usor de obtinut prin baterea repetata cu ciocanul pe nicovala. Vasele de gatit din fier erau net superioare celor din lut. Nu se spargeau, aveau peretii mai subtiri, erau mai usoare, se incingeau mai repede si rezistau generatii intregi. Matematic vorbind, forma semisferica a acestor vase cuprindea un volum mare pentru o suprafata mica. Fundul rotund ofera avantajul folosirii unuei mici cantitati de ulei care se aduna gravitational intotdeauna in cel mai fierbinte punct, in timp ce pe marginile largi se pot aseza celelalte ingrediente. Astfel se putea gati concomitant ingredient cu variate texture, care necesita temperature sau timpi diferite de prelucrare Faptul ca atingea in timp scurt o temperature ridicata conducea si la o economie de combustibil indifferent de tipul acestuia: lemn, iarba, carbuni sau balega uscata.

Evolutia acestui vas in istoria omenirii a dus la crearea a ceea ce numim azi wok. Existent lui este mentionata de peste 2000 de ani, in zona asiatica in special, dar versiuni asemanatoare se mai intalnesc si la alte popoare.

Fiind pentru multe familii singurul vas de gatit pe foc, wok-ul a fost folsit atat pentru prajit cat si pentru fiert, aburit, afumat sau fript. Pentru fiecare din aceste metode exista scule si dispositive care fac din gatitul la wok o activitate usoara si placuta cu rezultate care-ti lasa gura apa.

Nevoia de manevrare a dus la adaugarea de manere de diferite tipuri. Azi exista vase cu un maner, cu doua manere sau cu un maner si o coada lunga. Legenda spune ca un wok pastreaza aroma tuturor mancarurilor gatite in el. De aceea, orice ai gati la wok devine gustos, indifferent de priceperea sau experienta bucatarului.

In lumea antica, wok-ul si modul de gatire specific a fost adoptat de diverse popoare fie prin intermediul relatiilor comerciale fie impus prin migratia triburilor cotropitoare. S-a ajuns ca versiuni de wok sa fie folosite in partea de vest a asiei (Japonia, Vietnam, Coreea), sud-vest a asiei, (Thailanda, India, Pakistan, Singapore), in zonele asiei central pe uinde au trecut triburile tataro-mongole (Crimeea, Caucaz) pana in Balcani. Desi ingredientele difereau de la o zona la alta, vasul, sculele si modul de preparae sunt aproape identice. Raspandirea wok-ului in lumea moderna si folosirea lui in casele popoarelor non asiatice (Europa, America, Australia, Canada, Africa de Sud)  s-a realizat in principal prin emigrantii asiatici, care au adus cu ei stilul de viata si bucataria specifica. Incantati de gustul si aroma mancarurilor dar si de costurile reduse ale prepararii lor, wok-ul a fost repede adoptat de numeroase familii din aceste zone iar usurinta de a folosi ingrediente specifice din zona asiatica, gratie comertului global, a permis adevarate calatorii culinare in zone exotice de pe glob.

 Desi initial wok-ul era cu fundul rotund, astazi versiunea cea mai uzitata este cea cu fundul plat care poate fi asezat pe masinile de gatit pe gaz sau plite electrice. Desi pot fi construite din material modern sau pot fi acoperite cu un strat care nu permite lipirea alimentelor, un wok adevarat trebuie sa fie din otel carbon, cu un maner si o coada atasate prin nituire. Mentinerea intr-o stare cat mai curate, prevenirea ruginirii si crearea unui strat anti-lipire sunt usor de realizat.

 

“Prepararea” Wok-ului

Daca ati optat pentru un vas din otel ati facut cea mai buna alegere. Totusi, pentru a gati in el fara ca sa se lipeasca mancarea e nevoie de cateva operatiuni pregatitoare. Cand il folositi pentru prima data, spalati cu apa fierbinte si putin detergent de vase pentru a indeparta urmele de grasimi industrial anticorozive, care au fost imprastiate pe wok. Clatiti bine si puneti-l deasupra unui foc mic, pentru a se usca. Adaugati putin ulei de gatit, NUDE MASLINE!, si cu ajutorul unei carpe sau unui prosoop de bcatarie din hartie manjiti partea interioara, uniform. Aveti grija sa nu va raniti, temperature fiind ridicata. Continuati timp de 10 minute dupa care stergeti cu un servet curat uleiul din wok. Wok-ul va prinde o culoare din ce in ce mai inchisa. Repetati operatiunea pana cand intreaga suprefata interioara se va innegri.

Dupa ce ati terminat de gatit in wok, ar fi bines a nu-l spalati cu detergent. Curatati-l de orice urma de mancare si spalati-l numai cu apa firbinte. Uscatil deasupra unui foc mic, lasati-l sa se raceasca apoi stergeti-l cu o carpa muiata in ulei.

Daca wok-ul a capatat urme de rugina, indeparttai rugina cu o perie de sarma sau cu o hartie abraziva si redati-I suprafata de protective prin procedeul aratat mai sus.

 

Unelte si scule

Pe langa wok, vasul in care se gateste, mai aveti nevoie de cateva unelte si accesorii necesare gatitului.  Un capac adaptat marimii wok-ului permite mentinerea unei temperature uniforma in interiorul vasului, impiedica imprastierea de stropi in momentul cufundarii diverselor bucati in ulei incins si mentine calda mancarea in wok dup ace acesta nu mai beneficiaza de caldura focului.

Restaurant chinezesc,restaurant chinezesc berceni,restaurant chinezesc in sectorul 4,restaurant tailandez berceni,restaurant thailandez sector 4,restaurant chinezesc bucuresti